De Frontier, Groningen

Het langste groendak ligt misschien wel in Groningen. De daktuin vormt een enorme binnenplaats van De Frontier. Dit langgerekte appartementen- en penthousecomplex loopt trapsgewijs op van twee tot zeven verdiepingen en combineert wonen en werken op eigentijdse wijze. Donkergroen is gevraagd voor het technisch ontwerp en de aanleg van de daktuin, op basis van een schetsontwerp van het architectenbureau Müller-Reimann uit Berlijn. We hebben kritisch naar het ontwerp gekeken en hebben op verzoek van de opdrachtgever enkele aanpassingen gemaakt. De Frontier is een fraai technisch hoogstandje met vele praktische uitdagingen.

Ontwerp

Het uitgewerkte ontwerp bestaat uit een verharding van betonklinkers met hierin drie verhoogde gazonnen, alle gevat in een brede trapconstructie van drie treden. Op de velden van deze semi-openbare daktuin kunnen ondanks het gewicht toch ranke bomen groeien...
 

exact boven de kolommen van de garage. Echter, op de voetgangersdelen is de maximale dakbelasting zeer laag. Dit heeft effect op de opbouwhoogte en dus ook voor de mogelijkheden voor de soort beplanting en voor de inbouw en doorvoor van het leidingwerk. Feit is wel dat het enorme tuinoppervlak bij regen veel hemelwater vangt en dit water moet wel afdoende kunnen worden afgevoerd. Onze oplossing: een nieuw afwateringsysteem en een lijngoot van 425 meter. We ontwikkelen samen met AKO een systeem dat als het ware op het dak wordt geplaatst. Bijkomend voordeel: er ontstaat een lijnenspel dat het strakke beeld van de tuin onderstreept. De door de ontwerper gewenste cortenstalen bakken vragen eveneens een creatieve oplossing. Het staal wordt ’s zomers namelijk erg heet en geleidt bij winterse temperaturen de kou erg snel waardoor planten snel afsterven. We passen een speciale isolatielaag toe die de buxus beschermt bij elke temperatuur. Een overstortsysteem voorkomt dat de planten bij hevige regenval verdrinken.

Bijzondere oplossing

Het complex en de daktuin zijn in drie fasen gebouwd. Dat klinkt simpel maar heeft in de praktijk heel wat voeten in aarde. Het leidingwerk voor afwatering en beregening leggen we aan maar kan pas na twee jaar worden aangesloten en getest, in de laatste bouwfase...
 

De kwetsbare scheiding tussen het reeds aangelegde en bewoonde deel en het deel dat nog een bouwput is, vraagt minstens zoveel aandacht, want lekkage is geen optie! Het goede, intensieve overleg in het bouwteam waarvan Donkergroen deel uitmaakt, heeft in dat opzicht absoluut z’n vruchten afgeworpen. De duurzame gedachte van Donkergroen komt terug in ons voorstel om in de parkeergarage een buffertank voor het hemelwater te laten bouwen. Hoewel niet begroot gaat de opdrachtgever akkoord met deze milieuvriendelijke oplossing. Het beregeningssysteem pompt vanuit de 130 kuub tellende tank het water op en via een dubbele ringleiding en een druppelleiding worden de planten in de cortenstalen bakken bevoorraad. Gazon en bomen lessen hun dorst met pop-up sproeiers. Door de enorme afmetingen, het ingenieuze bewatering- en afwateringssysteem en de toepassing van lichte materialen zoals EPS-platen is de daktuin van De Frontier een huzarenstukje op het gebied van groendaken.

Blijvend resultaat

Het geheel oogt strak en eenvoudig, maar zoals u nu weet: onzichtbaar onder de grond bevindt zich een stuk techniek waarmee het ene ontwerpbureau zich van het andere bureau onderscheidt...
 

We zouden bijna zeggen ‘Er gaat niets boven Donkergroen’ als variant op de bekende Groningse slogan. Maar die conclusie laten we graag aan onze opdrachtgevers over.

Nog eens rustig nalezen? Download hier de case als PDF.

 
>