La Bastide, Uden

La Bastide is een wooncomplex met tientallen appartementen en stadswoningen. Het architectonische ontwerp is geïnspireerd op Victory Boogie Woogie. Misschien wel het bekendste, ruitvormige doek van de baanbrekende Nederlandse schilder Piet Mondriaan. Deze keuze is niet voor niets, de kunstenaar heeft enkele jaren in Uden gewoond en gewerkt. Het idee van de architect is om het karakteristieke vlakken- en lijnenspel, dat Mondriaans werk kenmerkt, te vertalen in een ontwerp voor de tuin. De tuin is een daktuin en wordt omsloten door het wooncomplex. Tijdens het offertetraject valt Donkergroen in eerste instantie buiten de boot. We leggen uit waarom het beschikbare budget ontoereikend is voor de wensen en technische uitgangspunten. Uiteraard komen we met een kwalitatief hoogwaardig alternatief. Onze visie overtuigt de opdrachtgever, er wordt een nieuw, nog steeds beperkt, budget afgesproken en onze ontwerpers en cultuurtechnici mogen alsnog ‘los’!

Ontwerp

De orthogonale lijnen en variabele vlakken van het meesterwerk vertalen we in materiaal en beplanting die enerzijds hard en strak ogen, maar anderzijds ook zachtheid, warmte en speelsheid uitstralen. Lichtgrijze betonnen verharding en banden bepalen lijnen, stramien en vlakken...
 

De diverse frisgroene tinten van het gras, de sedumvegetatie en andere beplanting geven de tuin ’s zomers en ’s winters kleur zonder dat het kermis wordt. Hardhouten kubussen combineren qua tint goed met het beton en de bakstenen van de woningen. Tegelijk oogt het hout warm en creëert het eenheid tussen het beton en de beplanting. Maar waar Victory Boogie Woogie een plat vlak blijft, krijgt het meesterwerk in de tuin er een derde dimensie bij. Tegelverharding, grasvlakken en een waterpartij, vaste planten en sierheesters, houten bakken met bomen: het ontwerp kent allerlei hoogteverschillen. Vier niveaus op een groendak waarvan de belasting z’n grenzen kent en er beperkte ruimte is voor het onderliggende leidingwerk ten behoeve van de automatische beregeningsinstallatie. De daktuin is een kunstwerkje op zich. En kijk eens naar de blokvormig gesnoeide boomkruinen: net als in het schilderij lijken ze uit het vlak te dansen.

Bijzondere oplossing

Bij de aanleg van een tuin voor een wooncomplex is het belangrijk dat alle bewoners zich kunnen vinden in het resultaat. En dus is het goed om vooraf aan de ontwerpfase ideeën, wensen en eisen met elkaar te delen. Een stukje participatie wat we bij Donkergroen niet meer dan logisch vinden...
 

En dan is het mooi te constateren dat bewoners hun eerste ideeën (“Veel verschillende kleurige planten in elk vlak is toch mooi?!”) toch graag inruilen voor een doordacht ontwerp wat net zo goed verscheidenheid creëert maar wél de eenheid bewaart. Ook als je de tuin vanaf een balkon op de derde verdieping bekijkt.

Blijvend resultaat

Wensen, eisen, budget. Ze stroken lang niet altijd met elkaar. Je kunt dan concessies doen aan de kwaliteit. Maar een investering waarbij de gebruikers niet van het resultaat genieten, blijft altijd knagen...
 

Gezien de vele positieve reacties van de bewoners op de tuin, weten we dat hier de juiste keuze is gemaakt.

Nog eens rustig nalezen? Download hier de case als PDF

 
>