Laan van Spartaan

Bij de bouw werd er gevraagd een bijzondere daktuin te ontwerpen en realiseren op de eerste verdieping. Namelijk een 250m2 gemeenschappelijke daktuin voor studenten.

In het ontwerp van de daktuin is er een aansluiting gezocht bij het openbaar gebied. De lijnen van het groen op straatpeil lopen door in de plantenbakken op het dak. Tussen de plantenbakken is wandelruimte en is er een grotere ruimte voor het organiseren van evenementen door de bewoners.

Groene ruimte

Er zijn plantbakken van 30 en 70 cm hoogte met een cortenstalen rand. De rand is multifunctioneel: gentegreerde ledstrips in de bak zorgen voor de verlichting van de tuin en daarnaast zijn er op de rand een aantal eikenhouten bankjes gerealiseerd om te zitten.

De plantenbakken zijn ingeplant met schaduw minnende vaste planten, enkele heesters en 3 wintergroene bomen.

Om ervoor te zorgen dat de planten hier goed kunnen groeien is de plantbak gevuld met een substraat. Deze heeft een capillaire werking (houdt water vast) en is ideaal voor het groeien van de planten.

Onder deze grondlaag bevindt zich een worteldoek. Deze zorgt er niet alleen voor dat wortels niet te diep kunnen wortelen. Ook zorgt het ervoor dat het overvloed aan water kan wegstromen naar de onderste laag: glasschuim. Dit gerecyclede materiaal is stevig en lichtgewicht.

Door de beplanting en het grondpakket blijft veel regenwater behouden in het profiel. Het teveel aan water kan gemakkelijk afstromen naar de drainagelaag en vervolgens het hemelwaterriool in stromen.

Voor langere droge perioden is een beregeningsinstallatie aangebracht.

Waterdoorlatende verharding

Op dit dak wordt gebruik gemaakt van een rubberen gietvloer. Deze is vlak, geluidsarm en laat water door naar de drainerende laag die het water afvoert naar het hemelwaterriool.

 
>