Donkergroen ontwikkelt de tuinen van Circl

Maak een 100% circulaire openbare tuin, waar ook ecologie een plek heeft, voor de medewerkers van ABN AMRO en voor de omgeving. Dat was de opdracht aan Donkergroen voor het ontwerpen van de daktuinen bij het circulair paviljoen van ABN AMRO: Circl. Een project dat vanwege het circulaire aspect een heel andere aanpak vergde dan tot dusver gewoon was. “Het bijzondere is dat je als vormgever een andere rol in het proces krijgt.”

Fotografie ©egbertdeboer.com

De eerste circulaire tuin van Nederland

Donkergroen heeft zich ten doel gesteld een echte tuin te ontwerpen, een fijne plek voor mensen en dieren en die eer doet aan zijn naam.

Lees meer

Samen met diverse stakeholders waaronder ABN AMRO, De Architekten Cie en BAM Bouwgroep is het functionele kader voor het plan gesmeed. De ontwerpers van Donkergroen hebben vervolgens een ambitieus ontwerp vormgegeven waarbij de menselijke maat altijd het uitgangspunt is. Het resultaat is een kleinschalige, geschakelde buitenruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en vergaderen, in de pauze kunnen wandelen, in de zon tot rust kunnen komen en heerlijk kunnen genieten van de kleuren en geuren van de natuur.

De plus van groen

Een tuin is veel meer dan een groene invulling van een kavel: Het biedt oplossingen voor tal van hedendaagse problemen als hittestress, wateroverlast en gezondheidsklachten.

Lees meer

Een tuin met schuilmogelijkheden en bloeiende beplanting is een welkome leefomgeving voor een groot scala aan flora en fauna, zeker in de stedelijke omgeving van de ZuidAs. Daarnaast werkt verbinding met buitenruimte positief door op mensen: hun stress vermindert, ze worden minder vaak ziek en hun productiviteit verhoogt. Dat komt onder andere doordat de mens een natuurlijke reactie heeft op een groene omgeving en de lucht gefilterd wordt. Kwalitatief groen is een toevoeging die veel verder reikt dan de tuinbeleving an sich: het kan urbane problematiek tegengaan en daarmee veel geld besparen.

Circulariteit

De tuin is ontworpen vanuit de circulaire gedachte. De term circulaire economie staat onder grote belangstelling. Dagelijks berichten kranten en online blogs over het nieuwe economische model, er verschijnen aan de lopende band boeken en studies. De markt zoekt naarstig naar de beste manier om de theorie in de praktijk te brengen.

klik hier voor een aantal voorbeelden

De natuur is de uitvinder van circulaire processen en de groene omgeving is dan ook de plek bij uitstek waar circulariteit zich in de economie kan nestelen. De circulaire economie staat echter nog in haar kinderschoenen: de meeste producenten en leveranciers hebben nog geen circulaire productielijnen, bedrijfsvoering en verdienmodellen. Door veel inspanning heeft De circulaire tuin aan de Gustav Mahlerlaan heeft een grote reeks aan onzichtbare en zichtbare circulaire oplossingen.

Onzichtbaar:
Glasschuim:
de gehele tuin ligt op glasschuim, een licht funderingsmiddel gemaakt van gerecycled glas.

Waterberging: verborgen onder verharding en plantvakken ligt een krattensysteem van gerecycled kunststof voor het bergen van 210.000L regenwater. Dit water wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten en bewateren van plantvakken in tijden van droogte.

Tegelfundering: onder meubilair zijn oude tegels gebruikt als fundering waardoor afval is voorkomen en geen nieuw materiaal is aangevoerd

Substraat: oud substraat en gebroken steen is hergebruikt als groeiplaats. Het substraat is opnieuw te gebruiken.

Zichtbaar:
Verharding:
kasseien afkomstig uit oude wegen België. Doorgezaagd en ingevoegd voor een egaal en goed beloopbare tuinverharding.

Plantenbakken: gemaakt van Cortenstaal en d.m.v. scharnierverbindingen aan elkaar gekoppeld. Met de herbruikbare elementen is in de toekomst opnieuw een tuin te ontwerpen.

Fietsbank: een bank gemaakt van fietsenframes uit het Amsterdams gemeente depot en bekleed met eikenhout uit Nederlandse bossen.

Tegelmuur: gemaakt van oud verhardingsmateriaal

Hout: Inlands eikenhout uit Staatsbossen

Biologische beplanting: van het vroege voorjaar tot laat in herfst zijn er bloeiende planten te vinden. De vaste planten en de bollen in de tuin zijn biologisch gekweekt. De beplanting is zo gekozen dat deze bijdraagt aan het welzijn van bijen en vlinders.

Composthoop: tuinafval wordt op eigen terrein gecomposteerd

Taxus: het snoeisel van de wintergroene hagen vangen we af en doet dienst als basis ingrediënt van TAXOL, een medicijn dat gebruikt wordt in de strijd tegen borstkanker.

Meerstammige heesters: een groot deel van de meerstammige heesters komen van andere terreinen

Groene wand: bestaat uit losse elementen en is volledig remontabel

Vogelhuisjes: om de ecologie een handje te helpen zijn diverse vogelhuisjes geplaatst

Oplaadzuil: gemaakt van Cortenstaal kan de mens hier zijn mobiel opladen. Maar ook insecten kunnen schuilen hier voor slecht weer.

Verlichting: 100% recyclebaar. Aluminium en coating zijn volledig van elkaar te scheiden en her te gebruiken. Hiervoor is een circulair contract afgesloten

Interieurbeplanting:
Beplanting: in Nederland biologisch gekweekt
 
Pot: 100% aluminium, 100% herbruikbaar
 
Waterkering: waterdichte hoes van gerecycled plastic – recyclebaar

Substraat: Interieurbeplanting – gemaakt van gerecycled glas

Circl ontvangt het NL Greenlabel Gebiedslabel A

De onafhankelijke assessoren Jos Schild van Royal HaskoningDHV en Gert Olbertijn van Stabilitas BV hebben de beoordeling uitgevoerd. “Met Circl hebben ABN AMRO en Donkergroen de circulaire lat hoog gelegd, aldus Jos Schild van Royal HaskoningDHV. Ik heb namens NL Greenlabel al heel wat gebieden mogen toetsen, maar nooit eerder zagen we zo’n sterke focus en volharding op circulariteit. Het toegekende Gebiedslabel A is dan ook meer dan verdiend waarbij een bonuspunt is verleend vanwege die volharding”. Lodewijk Hoekstra vult aan; “Donkergroen heeft de Zuidas in Amsterdam definitief donkergroen ingekleurd. We hebben groot respect voor de pioniersrol van Donkergroen en zijn trots dat we de tuinen van ABN AMRO en Circl hebben mogen labelen”.

Klik hier voor het certificaat

GroepsfotoGreenLabel

Interessante links:

www.circl.nl
www.donkergroen.nl/circulariteit

 
>