Theo Katerberg - European Treeworker

dec
24
2012

Donkergroen Dronten

Quote_Theo

Boomverzorging is mijn passie. Je komt op de meest uiteenlopende plaatsen met de mooiste uitzichten. Amsterdam bekijken vanuit een 35 meter hoge populier midden in de stad is fantastisch.
 


In maart 1999 ben ik begonnen bij Donkergroen als hovenier op een onderhoudsroute. We hebben veel grote klanten in het ecologisch groen en doen veel werkzaamheden in het bos. Hier begon mijn passie voor de boomverzorging. Met een toenmalige collega heb ik geprobeerd de boomverzorging een volwaardig onderdeel van het werken bij Donkergroen te laten worden en dat is gelukt! Initiatief wordt gewaardeerd binnen dit bedrijf.

Boomverzorger is een prachtig vak, een ambacht zou je kunnen zeggen. Geen boom is gelijk en elke situatie vergt een andere aanpak; vellen, klimmen, uitvangen, hoogwerker, telekraan, of toch gewoon de stokzaag en snoeien. Je voert het werk altijd samen met een collega uit. Je kunt op elkaar rekenen en dat werkt het prettigst.

Ik ben gek op natuurlijke processen, het altijd buiten zijn en daardoor deel mogen uitmaken van de natuur. Dit alles maakt deze functie tot de perfecte job voor mij. Mijn droom is om nog eens in die enorme bomen in Amerika te hangen maar dat zal bij Donkergroen lastig worden.

Wat me verder aantrekt in dit vak zijn de vele contacten met gemeenten, landschapsstichtingen, particulieren, aannemers en collegas. Kortom, voor mij is mijn baan als boomverzorger een perfecte combinatie van lichamelijk bezig zijn en je hoofd gebruiken.

Het verzorgen van bomen vergt veel lichamelijke inspanning. Het is dan ook niet een vak wat je tot aan je pensioen kunt blijven doen. Ik ben me daarom binnen Donkergroen verder aan het ontwikkelen tot European Tree Technician. In deze functie doe je onderzoek naar de gesteldheid en de groeiplaats van bomen waarna je een advies aan de opdrachtgevers verzorgt. Op deze manier hoop ik nog lang bij Donkergroen in de natuur te kunnen blijven werken.

 
>