Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

aug
01
2012

Wat is de overeenkomst tussen een wasbeer en een poolvos? En tussen een sneeuwuil en een zeearend? Het antwoord is Donkergroen. Want in Diergaarde Blijdorp hebben wij voor deze dieren prachtige verblijven mogen aanleggen. De diergaarde heeft drie partijen gevraagd hun licht te laten schijnen op de ontwerpen van hun architect. Wij steken ons verhaal in vanuit onze visie Natuurlijk spelen en onderbouwen de realisatie van het ontwerp met haalbare technische oplossingen. Onze visie spreekt aan en we krijgen een go. Binnen de kaders van het ontwerp krijgen we alle creatieve vrijheid om het ruimtelijke plaatje van het ontwerp en de technische haalbaarheid ervan zo (kosten)efficint mogelijk te realiseren. Belangrijke aandachtspunten: de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd tijdens de, voor Diergaarde Blijdorp, drukste periode van het jaar en bezoekers mogen nul komma nul hinder ondervinden.

Ontwerp

Direct voor de hoofdingang starten we met het verblijf voor de wasberen. Stromend water voor de wasberen pompen we vanuit een 100 meter verderop gelegen waterpartij...
 

Via een zelf ontwikkelde waterloop van staalvezelbeton en kunststofvezelbeton kabbelt het water nu het verblijf en de groene plasbermen binnen. Nog n huzarenstukje: voor de aankleding van enkele andere verblijven zijn grote (dode) bomen nodig. We regelen een telekraan en vier diepladers om twee flinke jongens op speciaal transport te krijgen: een den en een kastanjeboom, elk van bijna 20 meter! Meer mooie uitdagingen: de houten damwand met schrikdraad in het wasberenverblijf; een grote pompput met pomp en leidingwerk tot vier meter diep om de gracht van het ijsberenverblijf te kunnen leegpompen; het verwijderen van asfaltpaden en het aanleggen van nieuwe paden, waarbij 3.000 kuub grond is verzet. Daarnaast hebben we vele kleine maar belangrijke aanpassingen en oplossingen aangedragen en doorgevoerd. Creatieve vindingen waarmee we een brug weten te slaan tussen de sfeervolle impressie van een tweedimensionaal ontwerp en de technische haalbaarheid in de werkelijkheid.

Bijzondere oplossing

Vanaf dag n vormt de tijdsdruk d uitdaging. De periode van gunning tot oplevering bedraagt amper zes weken!...
 

Met man en macht werken we om de klus volgens planning te halen. Iedereen loopt dan ook graag een stapje harder tijdens zon bijzonder project, waarbij we continu rekening moeten houden met het voorkomen van overlast voor het publiek. Voor Blijdorp is ongeveer al het denkbare materieel ingezet: van schoffelaar tot 20-tons rupskranen, van betonpomp tot hoogwerker. Voor sommige bezoekers n dieren een schouwspel op zich!

Blijvend resultaat

Tijdens de werkzaamheden is de situatie een aantal keren gewijzigd. Deze veranderingen pakken onze medewerkers flexibel op...
 

In de evaluatie komt naar voren dat Diergaarde Blijdorp zeer tevreden is over het soepele verloop van het project en het eindresultaat. De toegenomen omzet van het aangrenzende restaurant geeft ook aan dat de aanleg van de verblijven geslaagd is. Bezoekers nemen blijkbaar ruim de tijd om van het werk van Donkergroen te genieten.

Nog eens rustig nalezen? Download hier de case als PDF.

 
>