Exclusieve tuin met landelijk karakter

jul
26
2013

Een tuin die aansluit bij de stijl van onze bijzondere woning, waar je vanuit huis het landschap kunt ervaren en waar je zonder “groene vingers” jaren van kunt genieten. Het is slechts een kleine greep uit het wensenpakket van de opdrachtgever. De tuin met een oppervlakte van zo’n 2000 vierkante meter omsluit een prachtig gelegen boerderette, en bood voldoende mogelijkheden voor een creatief ontwerp. Met de wensenlijst in het achterhoofd en een door de opdrachtgever gemaakt moodboard vol inspiratie gingen onze ontwerpers aan de slag.
 

Ontwerp

Uit handen van onze ontwerpers rolde een verrassend en exclusief schetsontwerp. De tuin paste qua sfeer en beeld perfect in het omringende coulissenlandschap en dit bleek een schot in de roos. In de achtertuin (lees: leeftuin) van het huis vindt een vloeiende overgang plaats via diverse tuinkamers en terrassen richting het landschap. Ook vanuit de zichtlijnen van het huis bekeken roept de tuin een gevoel van “landelijkheid” op. Het landschap, dat doorloopt tot de achterdeur, begint al bij het opengooien van de tuindeuren.

Het zwembad, ook onderdeel van het ontwerp, vroeg om een creatieve ingeving van onze ontwerpers. Om ervoor te zorgen dat het zwembad niet alle aandacht zou opeisen is er besloten het zwembad verdiept, achter een muurtje aan te leggen. Hierdoor kijk je nu vanuit het huis, over het zwembad heen in de richting van grazende koeien en rennende paarden. De opgetrokken muurtjes zorgen naast de omkadering van het zwembad ook voor de gewenste privacy.

Bijzondere oplossing

In het ontwerp is heel specifiek rekening gehouden met de zichtlijnen, die huis, tuin en landschap met elkaar verbinden. De lijnen van de tuin zijn allemaal gefocust op het omringende landschap. Hagen en leibomen benadrukken de lange lijnen van het landschap en zorgen er op die manier voor dat het coulisselandschap vloeiend overgaat in de leeftuin. In de breedte van de tuin beleef je de kamerwerking. Op diverse plekken zijn zitjes en terrassen aangebracht die met de loop van de zon zijn aangelegd. In de ochtend heerlijk wakker worden op het ontbijtterras, vervolgens lekker lunchen op het lunchterras en ‘s avonds afsluiten op het dinerterras met open haard. Voor in de late uurtjes is er een terras rondom een vuurplaats waar het tijdens lange zomeravonden heerlijk vertoeven is.

Blijvend resultaat

Wanneer je voor het huis staat zou je niet zeggen dat er een paradijsje achter deze prachtige woning schuilgaat. De voortuin is een typische “boerentuin” met fruitbomen, hagen en hortensia’s. De achtertuin daarentegen is een exclusieve tuin in een landelijke omgeving waar het jaarrond genieten is. Dankzij de inbreng van de ontwerpers van Donkergroen doet deze tuin geen afbreuk aan het omringende landschap, sterker nog: de tuin versterkt het geheel en draagt bij aan een prachtig stukje “groenbeleving”.

Download hier de groencase van dit project

* Terug naar overzicht gerealiseerde projecten.

* Klik
hier voor meer tuininspiratie of het concreet maken van uw tuinplannen.

 
>