Donkergroen legt particuliere tuin aan

jul
27
2013

We schuiven aan bij een familie die in het kader van “Landelijk wonen in Groningen-Zuid” een prachtige Hondsrugvilla liet bouwen in de wijk Helpermaar, na eerder in Ten Boer te hebben gewoond. Donkergroen is destijds betrokken geweest bij een grootschalige tuinrenovatie, waarbij Donkergroen de tweede fase heeft mogen uitvoeren. Dat, en het feit dat daarna het onderhoud in Ten Boer naar volle tevredenheid is uitgevoerd resulteerde in een nieuwe uitnodiging. “Maak een voorstel voor een tuinontwerp dat qua sfeer en uitstraling past bij de landelijke stijl van onze woning en waarbij in- en exterieur naadloos op elkaar aansluiten”. Een spraakmakend ontwerp neerleggen, een uitdaging!

Ontwerp

Onze ontwerpers mochten zich uitleven op het perceel van ruim duizend vierkante meter waarbij de niveauverschillen van de woning, de keukenvloer ligt ruim 25 centimeter hoger dan die in de woonkamer, de basis vormden voor het ontwerp. Deze niveauverschillen zijn het gevolg van de bijzondere nieuwbouwlocatie, waarbij alle villa’s op een uitloper van de hondsrug zijn gebouwd. Uiteindelijk rolde er een simpel en ingenieus ontwerp van de tekentafel waarbij de tuin slim is opgedeeld in drie (hoogte)niveaus. Verspreid over de niveaus, hoofdzakelijk voorzien van gras, is gekozen voor het plaatsen van drie grote stenen bloembakken. De dubbelwandige bloembakken met natuurstenen afdekrand zijn sfeerbepalers in de tuin. Om de inkijk tot een minimum te beperken is er gekozen voor het plaatsen van vijf handgemaakte, houten bloembakken langs de
straatkant. Drie terrassen rondom het huis zorgen ervoor dat er op elk moment van de dag van de zon kan worden genoten. Onder het afdak van het tuinhuisje, dat dient als opbergruimte, is het dankzij een goede positionering zelfs tot de allerlaatste zonnestraal genieten. Een andere wens van de opdrachtgever was de carport. Deze moest voldoende draagkracht bieden aan de later te plaatsen zonnepanelen en werd geïntegreerd in het ontwerp. Langs de oprit zijn diverse borders bedacht met daarin buxusbollen die variëren in grootte. De zogenaamde “buxuswolken”. Ook het verlichtingsplan is niet vergeten. Spots in traptreden en grote grondspots die bomen en pergola verlichten geven de tuin ook bij nacht de uitstraling die het verdient. De “grijze cellen” van Donkergroen hebben zichtlijnen, sfeer en uitstraling van de woning perfect weten te vertalen in een verrassend ontwerp. Het was dan ook meteen ‘raak’.

Bijzondere oplossing

Omdat de tuin ruim vijftig centimeter lager ligt dan die van de buren vroeg dat om een uitgekiend afwateringssysteem. Het systeem, bestaande uit een grondkering en drainage, is in goed overleg met de aannemer aangelegd. Om de tuin met bijbehorende bomen en planten ook na oplevering in optimale conditie te houden is er een ingenieus bewateringssysteem aangelegd. Een sensor op het tuinhuisje registreert de benodigde hoeveelheid water en de rest volgt vanzelf. Nooit meer water geven dus.

Blijvend resultaat

De aanleg, die ruim driekwart jaar in beslag nam, heeft z’n vruchten meer dan afgeworpen. “Een architect in de hand gehad?” en “Wat is jullie tuin al groen!” zijn veelgehoorde uitspraken. Ondertussen voeren de vakmannen van Donkergroen het specialistische onderhoudswerk uit, met name het in vorm snoeien van de buxusbollen en hagen. De familie neemt zelf de bloembakken voor haar rekening. “Het is leuk om een bak te pakken als je tijd hebt” aldus een tevreden opdrachtgever.

Download de groencase van dit project

* Terug naar overzicht gerealiseerde projecten.

* Klik
hier voor meer tuininspiratie of het concreet maken van uw tuinplannen.

 
>