Ontwerp, aanleg en onderhoud beleeftuin in Vuren

jul
15
2013

Een afgekeurd ontwerp van een concullega overtreffen blijft spannend. Toch nemen we de handschoen op en vertrekken vol vuur naar Vuren voor een eerste kennismaking met een echtpaar dat, zoals al snel blijkt, duidelijke ideeën heeft over mooi, lelijk, functioneel en overbodig. Onze ideeën over landschapinrichting en beleving sluiten aan bij hun wens om verschillende verblijfsruimten te combineren tot een tuin die eenheid, intimiteit en gezelligheid uitstraalt. We stellen voor om het karakter van de woning en het interieur, qua lijnvoering, sfeer en kleur, terug te laten komen in het ontwerp voor een bijzondere belevingstuin.

Ontwerp

Hectares genoeg en dus ruimte genoeg om alle wensen een plekje te geven, zou je denken. En dat is nu juist de valkuil die onze ontwerpers graag vermijden. Want voor je het weet is het resultaat niet meer dan een optelsom van tuinkamers met elk hun eigen functie. Onze ontwerpers gaan uit van het principe dat de uitkomst beduidend meer moet zijn dan de som der delen. Dat wordt bijvoorbeeld bereikt door een subtiele buigende lijnvoering in de paden en ‘eenheid in verscheidenheid’ wat betreft kleur- en materiaalgebruik. Maar ook door het creëren van bijzondere zichtlijnen. Hierdoor wordt de tuin vanuit verschillende kanten compleet anders beleefd, zonder dat de eenheid en het karakter van de tuin verwatert. Onze eigen ontwerpen van de tuinbrug en de meterslange loungebank zijn gezichtbepalers in het ontwerp. Samen met een zorgvuldig samengesteld materiaalpalet en een uitgekiend verlichtingsplan krijgt deze de droomtuin de zichtbare en voelbare meerwaarde waarnaar de familie op zoek was. Ontwerp goedgekeurd, mouwen opstropen, de tuin in!

Bijzondere oplossing

De tuin bestaat uit een aangelegd en een niet-aangelegd deel. Wens van de bewoners is om de reeds aangelegde tennisbaan en vijver te integreren in het ontwerp zodat de tweedeling verdwijnt. Verder zijn er een tiental losse functies en wensen die op natuurlijke wijze met elkaar moeten verenigen in een sfeervol ontwerp: een terras van het open atrium van het inpandige zwembad, saunatuin, parkeergelegenheid, snelparkeren, vrije uitloop voor kippen, speelruimte voor de kleintjes, keukenterras, wandelgebied, chillruimte, vuurplaats annex hangruimte voor de oudste kinderen. Het atrium wordt opgepakt door onze afdeling InterieurBeplanting. Een groenteam met onder meer de specialisaties ontwerp, cultuurtechniek, verlichting en calculatie broedt op de ultieme oplossing die, binnen de afgesproken aanneemsom, familie, vrienden en kennissen op een prettige manier ‘stijl achterover’ doet slaan.

Blijvend resultaat

Het mag duidelijk zijn: bij Donkergroen gaan we niet over één nacht ijs. Zowel in de ontwerpfase als de aanleg- en realisatiefase besteden we veel aandacht aan details en de onvoorziene hobbels en bobbels die nu eenmaal ook bij dit werk horen. Driekwart jaar is voor een omvangrijk ‘particulier’ project als deze buitenruimte dan ook gangbaar. Maar wat is driekwart jaar voor een belevingstuin waar je de rest van je leven van blijft genieten!

Download de groencase van dit project

* Terug naar overzicht gerealiseerde projecten.

* Klik
hier voor meer tuininspiratie of het concreet maken van uw tuinplannen.

 
>