Schoenmakerspark, Etten-Leur

jul
15
2011

Tussen de Leurse Haven en de Donkerstraat ligt de nieuwe woonwijk Schoenmakershoek. Hoe toevallig deze straatnaam ook klinkt, het is geen toeval dat de gemeente Etten-Leur Donkergroen benadert om in het buurtpark drie speelplaatsen te realiseren op basis van Natuurlijk spelen. Onze integrale benadering van pedagogische uitgangspunten, slimme beheer- en onderhoudsplannen en duurzame oplossingen zit een jonge dynamische wijk als de Schoenmakershoek als gegoten. Al pratend vind de gemeente het eigen parkontwerp voor verbetering vatbaar en wordt de opdracht uitgebreid: we mogen het hele park ontwerpen.

Ontwerp

Wandelen, fietsen, skaten, spelen, recreren, rondhangen. Dat kan in ons open ontwerp, waar groen en grijs heel natuurlijk in elkaar grijpen en we een landschappelijke link leggen met de openheid van de nabijgelegen Leurse Haven...
 

Hier veel aandacht voor glooiende grasvelden, een rijke variatie aan al fors opgekweekte bomen en een langgerekte waterpartij. Deze retentievijver slaat zonder blokkades al het hemelwater van de wijk op en voert dit vertraagd af naar de haven. Het ontwerp is z dat het park rustig mag overstromen! Maar de waterpartij dient behalve als buffer nog een doel: jong en oud worden uitgenodigd er op hun eigen manier van te genieten. Een breed slingerpad loopt in de lengterichting, parallel hieraan het fietspad. Twee fietsbruggen verdelen het park visueel in drien. Ze komen samen met onze grote trappartijen waardoor er twee natuurlijke plaatsen ontstaan voor ontmoeting en om te spelen bij de drie speelplaatsen met elk hun eigen karakter. Het natuurlijke hoogteverschil in het landschap buiten we uit waardoor de eigen sfeer van de waterspeelplaats, speelkuil en speelheuvel worden versterkt. In combinatie met verschillende speelaanleidingen en een extra grote tribunevorige trappartij is er voor ouders met jonge kinderen, tieners n pubers genoeg aanleiding het park regelmatig op te zoeken.

Bijzondere oplossing

Opvallend is de 80 meter lange natuurstenen watergoot. De goot ontspringt bij een roestvrijstalen bol waarin het water wordt opgepompt en vrijelijk overheen loopt. Van daaruit meandert de waterbaan als een tweearmige rivier door de waterspeelplaats...
 

De watertoevoer en de loop van de speelrivier regelen kinderen zelf via handsluizen en spuitventielen. Watermanagers in spe? Onze kroonprins zal het van harte toejuichen! Overigens, ook bij elfstedentochttemperaturen blijft het park aantrekkelijk. Als het goed vriest dan toveren de zitjes en de grote waterplas zich vanzelf om als een gezellige ijsbaan waar de hele wijk veel plezier van heeft. En het najaar? Ook dan oogt het park alles behalve saai: de verschillende boomsoorten zijn zo ten opzichte van elkaar geplant dat het een indrukwekkend, contrastrijk kleurenspel van knallende herfstkleuren oplevert.

Blijvend resultaat

Tijdens de feestelijke wandelopening, compleet met Donkergroene bidons, horen we al enthousiaste geluiden van jong en oud over het park. Het is een ontspannende groenplaats die, eenmaal volgroeid, opvalt door zn openheid en bijzondere bomen...
 

Hier heeft de beleving het hele jaar door vrij spel. Met ons parkontwerp en de creatieve uitvoering ervan is de leefbaarheid van de wijk absoluut naar een hoger plan getild.

Opening

Op donderdag 30 september 2010 is het Schoenmakerspark officieel geopend door wethouder J. van Hal van de gemeente Etten-Leur. Tijdens de opening werden er activiteiten voor schoolkinderen gehouden. De wijkvereniging was ook aanwezig en Donkergroen verzorgde de workshops.

Nog eens rustig nalezen? Download hier de case als PDF

 
>