Jan Wolkers speeltuin, Amsterdam

jul
15
2011

Stedebouwkundig ontwerper Peter Ulle betrekt Donkergroen bij het ontwerpen van een wijkspeelplaats waarin ruigheid en natuurlijke elementen de boventoon mogen voeren. Locatie: Stadsdeel Westerpark, Amsterdam. Onze specialisatie op het gebied van bestrating, waterhuishouding en groenaanleg blijkt voor Ulle de belangrijke meerwaarde die hij zoekt in een sparringpartner en uitvoerder. We steken het plan in volgens onze filosofie van Natuurlijk spelen. Een filosofie die naadloos aansluit op de levenshouding van schilder, beeldhouwer en schrijver Jan Wolkers. Want ook Wolkers liet kinderen graag op speelse en onderhoudende wijze kennismaken met de verrassingen van Moeder Natuur. De speelplaats is dan ook een eerbetoon aan de onlangs overleden kunstenaar. Het is alsof zijn ‘achtertuin’ voortleeft in deze bijzondere kind- en diervriendelijke speeltuin, midden in de hoofdstad.

Ontwerp

Heuvels en een waterloop met vijver kenmerken het terrein dat uitnodigend is voor kinderen van verschillende leeftijden. In het vijverbassin wordt het hemelwater opgevangen en deels verspreid in een plas-drasgebied zodat het natuurlijk pijl gehandhaafd blijft...
 

Op de heuvel pompen kinderen het water uit de vijver op en laten het via een watertrap met drie schelpachtige bassins en de waterloop terugvloeien. Opvallend is ook de ruige omheining: een schanskorf is gevuld met puin waar sedum en vetplantjes zich vastklampen. Langzaam bedekt de natuur zo de stenen muur. Vanuit de woningen is echter niets te zien van de steenslag: daar is schanskorf gevuld met grauwacke, een natuursteen die ook ruw maar toch netjes oogt.

Bijzondere oplossing

Kronkelige houten palen vormen fraaie klimtorens en slingerpaadjes leiden de kinderen naar de verschillende delen van de tuin. Al struinend komen ze bijvoorbeeld langs het dierenhotel: een overkapping waaronder stukken hout, voorzien van geboorde gaatjes, nonchalant liggen opgestapeld...
 

Een waar ‘Hilton’ voor bijen en ander rondvliegend volk. Aan de voet van de schanskorf zijn inhammen gemaakt voor kruipende speeltuinbezoekers: de kleine luiken nodigen egels uit om zich te nestelen. Deze en andere details zijn de toevoegingen waarvan de harten van de kinderen én van onze ontwerpers harder gaan kloppen. Het zijn de details die de tuin onderscheiden van menig andere wijkspeelplaats.

Blijvend resultaat

Volgens de gemeente is de Jan Wolkers speeltuin echt een succes. Er wordt graag en veel gespeeld in dit ruige, groene kinderparadijsje. Een plek waar, temidden van Amsterdamse bakstenen, beton en verkeersdrukte, de natuur en de kinderen het voor het zeggen hebben.

Nog eens rustig nalezen? Download hier de case als PDF

 
>