Zuiderpark, Apeldoorn

jan
04
2010

Het Zuiderpark maakt deel uit van een grote groenzone van Apeldoorn. Het park is zeer ruim opgezet. In opdracht van de gemeente Apeldoorn heeft Donkergroen het ontwerp en de herinrichting op zich genomen. Doel was het park om te vormen tot een veilig en open verblijfspark waar natuurlijk spelen en diverse recreatieve mogelijkheden hand in hand gaan.

Ontwerp

Door de enorme afmetingen en het open karakter mist het terrein de intieme, geborgen sfeer die kinderen van nature als prettig ervaren tijdens het spelen...
 

Tegelijk bieden de grote oppervlakte en de boomrijke vegetatie van het Zuiderpark unieke kansen voor het creren van een natuurlijk speellandschap. Onze oplossing: maak het terrein glooiend. Werp heuvels op die het park gezelliger maken en het gebied op een natuurlijke manier verdelen in kleinere terreinkampen. Avontuurlijk spelen in het Zuiderpark wordt zo aangemoedigd door beklimbare niveauverschillen, spannende kronkelpaden, gevarieerde beplanting als ideale verstopplek en aangevuld met verschillende speelmogelijkheden. Met deze verrassende ingredinten komt de fantasie van kinderen al snel op gang.

Bijzondere oplossing

Een programma van sport en spel met verschillende sferen is gekoppeld aan een omliggende informele route. Hierdoor ontstaat een natuurlijke scheiding tussen de verschillende functies van het park...
 

De stenen muurtjes lijken quasi nonchalant gebouwd maar zijn juist zeer strategisch op het terrein geplaatst: ze accentueren de verschillende kampen van de glooiende groene heuvels waardoor het gebied zich erg goed leent voor samenkomst van grote gezelschappen zoals scholen en verenigingen.

Veiligheid en sociale controle zijn zoals gezegd speerpunten van de gemeente. Ons ontwerp roept met de glooiingen en minimale bosschage een groene, beschutte sfeer op zonder dat de veiligheid in het gedrang is. Voor verdere sociale controle zijn op strategische punten op de route lange zichtlijnen gecreerd richting het open gedeelte en de randen van het park.

Blijvend resultaat

In het plan is bewust aandacht besteed aan ongedwongen integratie van jong en oud. De vele mogelijkheden voor activiteiten zoals wandelen, spelen en sporten leiden tot een optimaal gebruik van het park en stimuleren dat jong en oud in Apeldoorn vanzelfsprekend met elkaar in contact blijven. 

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>