Noordwalhof, Steenwijk

jan
04
2010

De voormalige HBS van Steenwijk is gerenoveerd tot wooncomplex de Noordwalhof met appartementen voor senioren en een hospice. Het gebouw ligt aan een prachtige stadswal, kent een binnentuin om te verblijven en een siertuin rondom met hierin een nogal karakteristieke tamme kastanje. Woningbouwvereniging Woonconcept heeft Donkergroen uitgenodigd de complete tuin opnieuw te ontwerpen en in te richten.

Ontwerp

Sfeervol, onderhoudsarm, representatief, parkeervriendelijk Met deze kernwoorden is de opdracht afgekaderd en zijn we voortvarend aan de slag gegaan. Als landschapsarchitecten hechten we veel waarde aan architectuur...
 

Het gebouw is een prachtig staaltje van jaren 30 bouwkunst maar was praktisch onzichtbaar door een vijf meter hoge haag van rodondendrons. Met pijn in ons hart hebben we de haag verwijderd. De heesters hebben echter plaats gemaakt voor een prachtige geurende rozentuin met doorbloeiende trosrozen, waarmee de oude glorie van het gebouw weer wordt geaccentueerd.

Nieuw hardsteen en rood gebakken klinkers versterken de allure van de nieuwe hoofdingang. De praktische, ruim opgezette parkeerplaats is toegankelijk via een elektrisch parkeertoegangsysteem en biedt mindervalide bewoners alle ruimte hun autos comfortabel te parkeren. De gebakken klinkers komen terug in de binnentuin waar je kunt dagdromen bij het kletterende waterspel van de verhoogde vijver. De zon heeft alleen in een deel van de middag vrij spel en op die plaats zijn dan ook zitplaatsen gesitueerd. Schaduwplanten als varen en hosta zorgen voor frisgroene tinten en herkenbare kleurrijke vaste planten en heesters maken de binnentuin compleet.

Bijzondere oplossing

De architectuur van het pand is leidend geweest voor de vormgeving en groeninrichting van de tuin. Gebouw en tuin vormen samen een representatief geheel. Klassieke elementen en materialen sluiten perfect aan op de architectonische klasse van de Noordwalhof...
 

Het schitterende uitzicht op de oude stadswal ging volledig verloren door de hoge heesters rondom het gebouw maar met de nieuwe rozentuin is dit uitzicht stijlvol in ere hersteld. Bij de ontwikkeling van het plan is overigens nadrukkelijk rekening gehouden met wensen van omwonenden. Immers, het opnieuw gecreerde wijds uitzicht mocht niet ten koste gaan van hun privacy.

Blijvend resultaat

De binnentuin nodigt elk seizoen uit tot bekijken en bij een aangename temperatuur is het prettig er langer te verblijven. De beplanting is met overleg gekozen om maximale beleving te waarborgen bij minimaal onderhoud.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>