Oosthoutpark, Voorhout

jan
04
2010

Bijna dertig jaar na de aanleg van het Oosthoutpark vond de gemeente Teylingen dat het park haar oorspronkelijke functie niet meer naar behoren vervulde: een groen hart in een jonge woongemeenschap waar mensen met plezier kunnen wandelen, sporten en spelen. Met een wensenlijstje in de hand heeft de gemeente Donkergroen benaderd voor een herinrichtingsplan. Groen, overzicht, sociale controle, afwisseling, speelaanleiding en een uitlaatgebied voor honden. Aan ons de taak deze wensen op natuurlijke wijze z met elkaar te laten vergroeien dat het park weer geliefd wordt bij de wijkbewoners.

Ontwerp

Gemeente Teylingen was gecharmeerd van ons natuurlijk spelen plan voor kinderboerderij It Bths in Sneek en heeft zich hard gemaakt de beleving en ecologische waarde van het Oosthoutpark op eenzelfde wijze te intensiveren...
 

Natuur biedt uitdagingen en speelaanleidingen die kinderen nodig hebben om hun grenzen te verkennen, hun motoriek te finetunen, hun kennis uit te breiden en hun respect voor de natuur te ontwikkelen.

Door de natuurlijke situatie van het terrein maximaal te benutten wordt het karakter van het park enorm benadrukt. De ruimte is multifunctioneel ingericht zodat verschillende leeftijdsgroepen er goed mee uit de voeten kunnen. De jongste bezoekers rollen, kruipen en klimmen rondom de speelheuvel met glijbaan. Voor oudere kinderen en jongeren zijn diverse prikkelende settings gecreerd waar de fantasie gerust op hol mag slaan. Een stenen rune die alleen bereikbaar is via het water, grote keien, een loopbrug, een trekvlot kinderen blijven wateravonturen geweldig vinden. Maar ook veel ouders laten zich nog graag verleiden tot een tochtje met de kabelbaan. Rennen en razen of sportief een balletje trappen kan volop op het grasveld en het basketbalveld. Zitplaatsen en picknicktafels nodigen ouders en kinderen uit lekker lang van het park te genieten.

Bijzondere oplossing

Als ouder en/of blijde bezitter van een trouwe viervoeter weet je het: kinderen en honden gaan niet altijd goed samen. Kinderen moeten vrijuit kunnen spelen, maar voor honden is het net zo belangrijk dat ze hun energie voldoende kwijt kunnen...
 

Deze ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen hebben we op een natuurlijke wijze met elkaar in overeenstemming weten te brengen. De buitenste schil van het park ligt niet aan een doorgaande weg waardoor honden hier veilig tussen de bomen kunnen draven en ravotten. De speelfuncties van het park zijn vooral aan de binnenzijde en rondom het water geconcentreerd, zodat kinderen n honden los van elkaar hun eigen gang kunnen gaan.

Blijvend resultaat

Het Oosthoutpark heeft de sociale cohesie binnen de wijk een positieve boost gegeven. Het bosrijke gebied is afwisselend en toch overzichtelijk waardoor er een prettige, sociale en veilige sfeer heerst.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>