Dichtershof, Utrecht

jan
04
2010

Dichtershof is een wooncomplex met 89 appartementen, 26 stadswoningen en acht bedrijfsruimtes. Het complex is gerealiseerd door corporatie Mitros, Dura Vermeer en Geelen Bouw. In de ondergronds gelegen parkeergarage kunnen bewoners hun auto kwijt. Donkergroen is gevraagd een inrichtingsvoorstel te maken voor een visueel aantrekkelijke binnentuin op het parkeerdak. De woningen hebben de achterzijde naar de tuin gekeerd, waardoor bewoners zich in de tuin rustig kunnen onttrekken van de stadse drukte aan de voorzijde.

Ontwerp

De basis van het ontwerp wordt gevormd door drie verhoogde vlonders. Je kunt erop lopen maar ze nodigen ook uit om op te zitten. De vlonders kennen uitsparingen met een groenfunctie als plantenbak. Het bamboe in de bakken creert een wintergroen beeld...
 

Tussen de drie vlonders is volop ruimte voor groen en ovale plantvakken met kleurrijke heesters die het groen doorbreken. De beplanting geeft de tuin een beschut karakter, terwijl de hardhouten plantenbakken privacy creren voor de individuele terrassen van de woningen.

Bijzondere oplossing

De tuin ligt op de parkeergarage, dus de daklast kent grenzen. Daarom is niet elke beplantingsvorm technisch haalbaar. Toch willen bewoners natuurlijk groen zien. Daarom heeft ons ontwerpbureau gekozen voor sedumvegetatie, licht qua gewicht en mooi groen van kleur...
 

Om het ruimtelijke effect maximaal te benutten zijn er bomen geplaatst in bakken die exact boven de dragende kolommen van het dak zijn gepositioneerd. Deze fraaie oplossing geeft de tuin een extra dimensie: de boomkronen hebben een open, transparant karakter en creren diepte, schaduw en hoogte in de tuin.

s Avonds valt het licht van de woningen in de binnentuin. We hebben dit indirecte licht opgemeten en als basis genomen voor een uitgekiend lichtplan om de tuin bij donker ook aantrekkelijk te houden voor het oog. Gekozen is voor van onderen aangelichte banken die s avonds een bijzonder sfeervol beeld geven.

Blijvend resultaat

Gezien de vele positieve reacties weten we dat de daktuin erg in de smaak valt bij de bewoners. Deze intieme stadsdaktuin met een sociale functie vormt dan ook een belangrijk argument in de verkoop van de appartementen en woningen. 

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>