Beeld en Geluid, Hilversum

jul
31
2015

Een tuin met een hoogteverschil van drie meter en een vijver van 2.600 m voor een prijswinnend architectonisch hoogstandje. Op zich al een uitdaging! Bedenk dan dat de tuin op het parkeerdak van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ligt en u begrijpt dat we Uitdaging gerust met hoofdletter U mogen schrijven. Donkergroen heeft deze uitdaging met beide handen aangenomen waarbij het schetsontwerp, de technische realisatie en de aanleg door n groenteam is uitgevoerd.

Ontwerp

Met het ontwerp is maximaal aansluiting gezocht bij de architectuur, zodat gebouw en terrein n lijken. Zo vormen wisselende seizoenbloeiers de levende variant van het kleurrijke gebouw. De gekleurde glaspanelen van het gebouw weerspiegelen in een schitterende vijverpartij omrand met staal en Belgisch hardsteen...
 

De vijver daalt in zes etappes als een cascade met verlichte watervallen af naar Beeld en Geluid, alsof het gebouw zo uit het water oprijst. Hoewel de vijver een puur esthetische functie lijkt te hebben, dient het water primair als blusvoorziening voor de archieven van het gebouw.

Bijzondere oplossing

Bij aanvang van de opdracht lag er een bestek dat qua ontwerp en advies niet klopte met het voorziene budget en met de technische staat en de beperkingen van het parkeerdak. Toch zag Donkergroen kansen voor het aanvankelijke plan, juist door van dit bestek af te wijken...
 

Vanaf dat moment hebben we de verantwoordelijkheid voor het hele traject op ons genomen en zijn we met een vast team van ontwerpers, hoveniers en externen los gegaan. Een van onze mannen vormde het vaste aanspreekpunt waardoor voor onvoorziene zaken, waar elk grootscheeps project natuurlijk patent op heeft, efficint werden opgelost. Een bijzondere hoofdbreker was het creren van drie meter hoogteverschil: het gewicht van de hiervoor benodigde teelaarde is immers vele malen te hoog voor de dakconstructie. Dankzij heuvels van speciaal kunststof en een laag daktuinsubstraat bleek het glooiende karakter toch haalbaar. Een beregeninginstallatie met vochtigheid-sensoren voorkomt dat het terrein ondanks deze dunnere grondlaag uitdroogt.

Blijvend resultaat

De daktuin, een letterlijk groeiproces, heeft zich in de loop der jaren meer dan bewezen. Deze prachtige tuin, in het verlengde van het dito bouwwerk, heeft dan ook al vele positieve reacties opgeleverd.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>