De Tjongerschans, Heerenveen

jan
04
2010

Begin jaren 90 ontstond vanuit Tjongerschans de wens het ziekenhuis klaar te maken voor de toekomst. Donkergroen is gevraagd als adviseur voor de terreininrichting. Een lange periode van gedegen voorbereiding resulteerde in een vernieuwbouwplan en een door ons geschreven bestek dat samen met de Verhoeve Groep Noord gefaseerd is opgepakt. Rekening houdend met medewerkers, patiënten, bezoekers en leveranciers is aansluitend op de visie van architectenbureau De Jong Gortemaker Algra een plan van aanpak opgesteld om dit                                                     omvangrijke project met minimale overlast efficiënt uit te voeren.

Ontwerp

Een entreegebied kent verschillende functies die elkaar niet in de weg mogen zitten, zoals aanrijroutes, parkeerplaatsen, looproutes, verpozingsruimtes en spoedeisende hulp. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn voor groenbeleving...
 

Het ontwerp sluit aan op het gebouw: vormen, lijnen, materialisatie en kleurgebruik zijn zo toegepast dat een harmonieus geheel is ontstaan. Het accent van de terreininrichting ligt op het voorplein. Vanaf de parkeerplaats lopen bezoekers via dit plein naar de hoofdingang. Bomen markeren de looproute, bijgestaan door speciaal hiervoor ontwikkeld straatmeubilair. De betonnen zitelementen rondom de bomen vormen welkome bakens van rust voor het wandelende publiek. Tenslotte moet een flinke afstand worden afgelegd van auto tot ingang, dus is het belangrijk bezoekers gelegenheid te bieden even pas op de plaats te houden als het lichaam dit vraagt.

Het begrip ‘behaaglijk zitten’ is hierbij letterlijk genomen: Donkergroen heeft zelf banken ontworpen, geproduceerd, in de huisstijlkleur gespoten en deze geïntegreerd in de hagen. Een fraaie mix van natuur en design. De haag meandert over het terrein als een verwijziging naar de loop van de Tjonger, de rivier ten zuiden van Heerenveen waarnaar het ziekenhuis is vernoemd.

Bijzondere oplossing

Dergelijke plannen kennen een lange adem, in dit geval zeven jaar. Aangezien de volgorde in de verbouwing van het ziekenhuis leidend was voor het inrichtingsplan hebben we door de jaren heen diverse onderdelen aangelegd die later weer verwijderd behoorden te worden...
 

Denk aan ingezaaide delen en tijdelijke aanrijroutes. Speciale aandacht ging verder uit naar de beheersing van het grondwaterpeil en de bescherming van bestaande bomen tegen het bouwverkeer.

Blijvend resultaat

Het voordeel van een inrichtingsplan dat meerdere jaren in beslag neemt is dat er voldoende tijd ontstaat voor reflectie en voortschrijdend inzicht. Dat heeft er toe geleid dat bij het entreegebied van Tjongerschans de gewenste kwalitatieve uitstraling is doorgevoerd tot in de kleinste details...
 

Hierdoor blijft het ontwerp goed opgewassen tegen de tand des tijds.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>