Het Slingerbos, Ede

jan
04
2010

Yarden wilde tegemoet komen aan klanten van het crematorium in Ede door hen een sfeervolle plek te bieden om naar terug te kunnen keren. Zoekend naar een oplossing voor een urnenmuur en een strooiveld in een bos is contact gezocht met Donkergroen. Reden: ons prijswinnende ontwerp voor De Laatste Tuin van de Floriade, een bijzonder ontwerp wat tot stand is gekomen in samenwerking met Ada Wille, de autoriteit in Nederland als het gaat om het inrichten van begraafplaatsen.

Ontwerp

Vanuit de gemeente zijn twee zware eisen gesteld die een creatieve blik op het terrein en de muur vergden. Kappen of andere noodzakelijke schade aan het bos is verboden en de habitat van de zeldzame zandhagedis mag onder geen beding worden verstoord.
 

Graven is dus uitgesloten en hiermee ook de gebruikelijke diepe fundering die een muur nodig heeft. De constructie met een brede maar ondiepe funderingsvoet is daarom zo bedacht dat de muur zichzelf grotendeels draagt en er minimale gronddruk is. Kappen blijkt niet nodig als we de bomen en hun wortelstelsel laten dicteren waar de muur en de paden langs mogen lopen.

De urnenmuur krijgt een natuurlijke uitstraling en dus is gekozen voor stapelstenen die qua sfeer aansluiten bij de karakteristieke leisteen zijmuur van het crematorium. De ruimtes tussen de stapelstenen bieden de zandhagedissen prachtige schuilplaatsen in een muur die de warmte van de zon goed vasthoudt en zo zorgt voor een ideale omgevingstemperatuur voor deze kleine reptielen.

Bijzondere oplossing

Begraafplaatsen vragen qua uitvoering een respectvolle aanpak. De diensten van het uitvaartcentrum gaan gewoon door maar er moet wl gewerkt worden.
 

Dankzij strakke cordinatie, het plannen van bepaalde werkzaamheden tussen de diensten en afschermende maatregelen hebben we de overlast tot een minimum weten te beperken. Zelfs ons uitvoerend personeel houdt in de keuze van hun kleding rekening mee dat ze aan het werk zijn op een funerair terrein temidden van rouwende mensen.

Blijvend resultaat

Gezien de gemeente-eisen en de kans dat natuurorganisaties op de bres springen voor de zandhagedis was rekening gehouden een vertraagde start van het project door bezwaarprocedures. Des te bijzonderder dat het eerste ontwerp direct is goedgekeurd...
 

Het resultaat van een goed doordacht ontwerp waarbij alle verzoeken en eisen tot in detail serieus zijn genomen en bezoekers de verstilde plek vinden om hun overleden dierbaren op passende wijze te herdenken.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

Neem ook eens een kijkje op de website van Ada Wille Landschaps & Begraafplaatsarchitectuur.

 
>