Peltplantsoen, Utrecht

jan
04
2010

Gemeente Utrecht had eerder positieve ervaring opgedaan met onze integrale aanpak. Voor het Peltplantsoen is Donkergroen als referentie genoemd in het bestek voor een omvangrijk speelproject in ‘probleemwijk’ Kanaleneiland. Door onvoorziene vertraging op onderdelen van het plan naderde de deadline snel, voor de gemeente reden ons in te schakelen in de hoop het project toch nog tijdig en volgens wens te kunnen afronden. Vraag: kunnen jullie deze megaklus in acht weken klaren?

Ontwerp

De speelplaats is onderdeel van een grote metamorfose van het Peltplantsoen, waarvan het RAW-bestek en het schetsontwerp reeds door de Gemeente Utrecht was gemaakt...
 

Binnen de bestekkaders heeft Donkergroen alle vrijheid gekregen het project volgens ons Design & Construct principe uit te voeren, waarbij elk denkbare facet door één groenteam met één aanspreekpunt wordt opgepakt. Ontwerp, realisatie, logistiek, planning, bereikbaarheid, communicatie met omwonenden, certificering en keuring: de volledige verantwoordelijkheid hiervan ligt bij Donkergroen. Het ontwerp is een afwisselende verzameling speelaanleidingen waarin prominente rollen zijn weggelegd voor de klimgeiten, klauterapen en waterratten onder de jeugd. Pure materialen en uitdagende toestellen zoals een waterspeelplaats, klimrotsen, speelbomen en een enorm lange loop- en kruipmuur staan in het ontwerp garant voor jarenlang buitenvermaak.

Bijzondere oplossing

Het project is in veel opzichten een huzarenstukje. De omvang ervan leek haaks te staan op de beschikbare tijd. We hebben tijdwinst kunnen creëren door het inkorten van de lange levertijd van materiaal en toestellen...
 

Wat ons werk er niet eenvoudiger op maakte: baldadige hangjongeren met losse handjes en de lastige communicatie met bewoners van de probleemwijk. Maar ook hierin onderscheidt Donkergroen zich: onze mensen weten elke keer de juiste snaar te raken waardoor er nauwelijks sprake was van vandalisme en de permanente beveiliging kon worden verruild voor een straatcoach. En omdat voor bepaalde jongens elke losse steen een uitnodiging blijkt om ‘m door een ruit te gooien, werd het terrein na afloop van elke werkdag compleet aan kant gemaakt door ons team.

Blijvend resultaat

Na oplevering is het project geëvalueerd. Hieruit sprak grote waardering voor onze aanpak, de haalbaarheid van onze planning en de wijze waarop de communicatie met omwonenden en de hangjongeren is verlopen. Van probleemwijk naar prachtwijk? Aan Donkergroen zal het niet liggen!

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>