Binnentuin GGD Rivierenland, Tiel

jan
04
2010

Het kantoor van GGD Rivierenland is ontwikkeld volgens de principes van duurzaam bouwen, waarbij alle bouwcomponenten bij afbraak eenvoudig te scheiden zijn en voor hergebruik in aanmerking komen. Tegenwoordig is dit principe beter bekend als cradle to cradle. In het verlengde van deze milieuvriendelijke gedachte is Donkergroen gevraagd een binnentuin annex wachtruimte te ontwerpen die aansluit op het buitengroen en waar bezoekers zich op hun gemak voelen.

Ontwerp

Donkergroen is voorafgaand aan de bouw al bij het project betrokken waardoor we een unieke oplossing konden realiseren: overdekte binnentuinen met waterpartijen, in volle grond...
 

Het systeem voor de bewatering is door ons voorgesteld als een minikringloop van regenwater in lijn van de dubo-uitgangspunten. Hiertoe zijn de daken gereed gemaakt voor de functie als daktuin met sedum. Deze vegetatie filtert het hemelwater dat vervolgens via regenpijpen in de tuinbassins wordt geleid. Een dompelpomp met tijdklok in de vijver voorziet het groen in de volle grond van voldoende water. Bij droge periodes wordt eventueel watertekort middels een vlottersysteem aangevuld met leidingwater.

Bijzondere oplossing

De wereld van de GGD wordt gekenmerkt door (soms) zware problematiek van clinten die niet altijd open staan voor hulp van een grote zorgorganisatie. Rivierenland hecht daarom veel waarde aan wachtruimtes waar clinten zich niet opgelaten voelen maar vrij en ontspannen...
 

Door moeder natuur maximaal terug te laten komen in de vorm van hagen en tropische planten in volle grond is de helft van deze doelstelling al bereikt. De gezonde lucht in de wachtruimte, de rustgevende fonteinen in de vijvers met vissen en een knusse klinkerbestrating waarop diverse zitjes zijn gecreerd doen de rest. Tekstbordjes bij het groen informeren de genteresseerde bezoeker over de bijzonderheden van de planten.

Blijvend resultaat

Het ontwerp en de uitvoering van de binnentuinen is zowel door GGD Rivierenland als haar clinten goed ontvangen. Helaas mocht men niet lang van de toenmalige nieuwbouw genieten. Het pand is al na enkele jaren voor meer dan de helft door brand verwoest en ook de tuinen waren in as gelegd...
 

Bij de herbouw is Donkergroen gevraagd de binnentuinen in oorspronkelijke staat terug te brengen. Uiteraard vinden we deze gebeurtenis voor GGD Rivierenland erg spijtig, maar zien we de hernieuwde opdracht wel als het bewijs voor een geslaagd project.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>