Superspeelspoor, Maarssen

Gemeente Maarssen wil dat kinderen en jongeren in hun omgeving meer worden uitgenodigd om lekker lang buiten te spelen op straat, op speelplaatsen en in parken. Om een flinke slag te maken in het aantal geschikte speelvoorzieningen voor uiteenlopende leeftijden is contact gezocht met Donkergroen. Avontuur, educatie, actie en uitdaging vormen de vier ingrediënten voor het ontwikkelen van een speelplan dat gedragen moet worden door omwonenden, kinderen en ouders. Een kolfje naar onze hand.

Ontwerp

De speelplaats wordt in een bestaand park ingepast en moet afwisseling, spanning en uitdaging bieden aan 0 tot 18 jarigen. De aanwezige waarden van het terrein, zoals de waterplas en de glooiingen vormen het uitgangspunt voor het ontwerp...
 

Het idee: door het park worden kriskras drie speelsporen aangelegd voor kinderen van verschillende leeftijden en met uiteenlopende belangstelling. De allerkleinsten komen met ouders of oppas spelenderwijs in beweging op het Egelspoor. De heuvel opklimmen en er weer afrollen of glijden, stampen op de stekelbrug, verstoppertje achter egelstekels… zoiets blijft leuk. Het Kikkerspoor is voor durfals die niet bang zijn voor een spat water of graag op ontdekking gaan via het boomkikkerpad. Netbruggen, trekvlot, plankier verleiden ze om naar de overkant te gaan. De oudste kinderen trekken naar het Eendenspoor, want de kabelbaan lonkt. En die eendenpoel oversteken, dat lijkt elke keer weer makkelijker dan het is. Genoeg uitdaging voor stoere boys en de meiden maar lachen vanaf hun kletskeien.

Bijzondere oplossing

Omwonenden en ouders zijn geïnformeerd over natuurlijk spelen en het positieve effect op de ontwikkeling tot evenwichtige volwassenen. Uitdaging aangaan, grenzen verleggen, sociale vaardigheden opdoen, verbeteren van de motoriek...
 

Met natuurlijk spelen gaat ‘t vanzelf. Ook de kinderen zijn serieus genomen: er is een sessie georganiseerd voor basisschoolleerlingen waarin ze alle mogelijke speelideeën mochten uitdenken. Van hun voorstellen zijn er diverse verwerkt in het definitieve ontwerp. Ten slotte is het terrein grondig geïnspecteerd op veiligheid en na goedkeuring vrijgegeven.

Blijvend resultaat

Natuurlijk spelen is duurzaam in alle opzichten. Gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen. Hufterproof speelaanleidingen. Blije gezichten van 0 tot 80. Afwisselende uitdagingen die nooit vervelen en het speelterrein laten meegroeien met het ouder wordende kind. Het Superspeelspoor is een blijvertje.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>