Adelbrecht Windekind, Groesbeek

jan
04
2010

Adelbrecht Windekind is n gebouw voor twee scholen. Beide scholen stelden hun eisen aan hun eigen (twee) pleinen. Zo wilde de jenaplan school de kippen en de schooltuin van de huidige situatie terug zien in het nieuwe ontwerp. Andere wensen: onderhoudsvriendelijkheid, duurzame materialen, hoogteverschillen en groene uitstraling, eventueel gecombineerd met het water van de Groesbeek. Na presentatie van een schetsontwerp met offerte heeft men besloten dat Donkergroen de pleinen mocht realiseren.

Ontwerp

De ruimte is ingedeeld in twee voorpleinen voor jonge kinderen en twee achterpleinen voor de oudsten. Op elk plein zijn voldoende speelaanleidingen gecreerd die aansluiten op het speelgedrag van de leeftijdsgroepen...
 

De voorpleinen krijgen door hagen en bomen een doolhofuitstraling, ideaal voor verstoppertje en het fietsen van rondjes. De bestrating is gekleurd en gevarieerd en leent zich prima om te hinkelen en te knikkeren. De grote keien vormen een mooie verzamelplaats voor leerlingen en dagen uit tot klimmen en klauteren. De groene achterpleinen vallen op door de grote geschilde houten palen als landmarks: mooi als doelpaal, om rond te rennen of om al kletsend tegenaan te hangen. Ondanks hun diversiteit sluiten de vier deelpleinen goed aan op het uitgesproken gebouwontwerp. De dynamische architectuur ziet zn weerspiegeling in de niveauverschillen van het terrein met de bomen die letterlijk en figuurlijk pieken op de pleinen.

Bijzondere oplossing

De uitgangspositie was niet ideaal: het verlanglijstje van de scholen bleek groter dan het budget. Ook moesten bestaande elementen, zoals een duikelrek, banken en een tafeltennistafel een plaats in het nieuwe ontwerp krijgen...
 

Daarnaast beperkte het bestaande filtratie- en afwateringssysteem de keuze in beplanting. Om die reden is een basisplan ontwikkeld en waarin alle basiselementen, zoals het zand en een waterkraan meteen zijn meegenomen. Voordeel: het wensenlijstje kan nu gefaseerd worden doorgevoerd op een wijze die aansluit op het later beschikbare budget. En door slim in te spelen op de bestaande afwatering is het ondanks de beperking om diep te graven toch mogelijk gebleken bomen op de pleinen te planten.

Blijvend resultaat

Zowel kinderen als leerkrachten zijn blij met hun stukje groen. Dankzij het natuurlijke karakter van het ontwerp en de gebruikte materialen snijdt het duurzaamheidsmes aan twee kanten: de pleinen vervelen nooit en kunnen de tand des tijds prima doorstaan!

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>