Sterrepret, Apeldoorn

Kinderopvang OOK onderkent het belang van de buitenruimte om te ontdekken en te leren van de natuur en de seizoenen. Daarom is Donkergroen gevraagd een ontwerp te maken voor het buitenterrein van kinderdagverblijf Sterrepret op basis van Natuurlijk Spelen. Het terrein is van de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang en dat vormt een flinke uitdaging! Want ondanks de zeer uiteenlopende behoeftes van kinderen van 0 tot pakweg 12 jaar  moet het terrein toch iedereen aanspreken.

Ontwerp

Vanwege het grote leeftijdsverschil tussen de jongste en oudste kinderen is gekozen voor twee grotendeels gescheiden pleinen waarbij er nog wel een verbinding is en er onderling visueel contact mogelijk blijft. Op de plek voor de kleinsten schuiven babybedjes makkelijk in en uit het dagverblijf..
 

klimmen peuters op boomstammetjes of gebruiken ze deze als zitplaats om naar de verhalen van juf te luisteren. Op een speelheuvel met gentegreerde glijbaan kan lekker worden geklauterd. Met mooi weer spelen de peuters in de inloopzandbak en bij slecht weer ontstaan op de verlaagde verharding mooie regenplassen waar ze naar hartelust mogen doorbanjeren. Ook de oudere kinderen vinden volop speluitdaging. Houten landmarks zijn doelpaal, buutpaal voor verstoppertje, tentstok en kapstok voor schaduwdoek inn. Terwijl de jongens achtjes crossen zitten de meiden te klessebessen op de grote keien. Dammen en schaken kan op het zwartwitplaatsje, onder de bomen en tussen de struiken is het prima picknicken, luieren en beestjes zoeken.

Bijzondere oplossing

De speelplaats doet een beroep op alle zintuigen, door alle seizoenen heen. De voeltegels van boomstam, kunstgras en andere materialen creren een koud-warm sensatie. Variatie in verharding prikkelt de kindervoeten en zorgt voor extra spanning tijdens het fietsen...
 

Zon en schaduw wisselen elkaar af op de verschillende delen van het plein en de hoogteverschillen op het terrein en door de palenbruggetjes bieden uitdaging voor elke leeftijd. Uitgekiende beplanting zorgt voor een maximale seizoensbeleving, bijvoorbeeld door vlindervriendelijke struiken en bomen die in het najaar delen van het terrein een kleurig herfsttapijt geven.

Blijvend resultaat

De doelstelling van OOK is ruimschoots gehaald. Het terrein daagt uit, stimuleert de motorische en sociale ontwikkeling van kinderen en spreekt hun zelfoplossend vermogen aan. Kortom, optimale vrijheid en ondernemingsmogelijkheden binnen alle wettelijke veiligheidseisen.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>