Klooster Baptist, Rosmalen

jan
03
2010

In een nieuwe woonwijk van Rosmalen is het appartementencomplex Klooster Baptist gebouwd. Opdrachtgever Samenwerkingsverband De Vlietdijk, waartoe onder andere woningbouwvereniging ZAYAZ behoort, heeft Donkergroen gevraagd om op basis van een bestek invulling te geven aan de daktuin van de parkeerkelder van het complex. Hierbij hebben we het verzoek gekregen kritisch om te gaan met de haalbaarheid van het aangeleverde bestek.

Ontwerp

Bij Donkergroen hechten we sterk aan een haalbaar advies en hebben het bestaande plan moeten wijzigen naar een oplossing waarbij de duurzaamheid en afwatering technisch beter is geregeld. Daarbij zijn voorgestelde materialen vervangen door vergelijkbare alternatieven...
 

De daktuin bestaat uit een halfverharding van twee kleuren split dat afwisselend in stroken is aangebracht en door kunststof banen met honingraatmotief op de plaats wordt gehouden. Dertien verhoogde plantvakken van verschillende diameters en een vierkant plantvak sieren het dak.

De daktuin kent een vierkante opening voor het trappenhuis dat toegang geeft tot de parkeerkelder. Ter plaatse van deze opening is in de vloer van de parkeerkelder nog een plantvak gemaakt waarin vier grote dennen staan.

Bijzondere oplossing

Donkergroen heeft een alternatief ontwikkeld voor de eerder voorgestelde dure betonband van de plantvakken. De banden zijn voor minder kosten op maat ontwikkeld en uitgevoerd in lichter en kwalitatief net zo hoogwaardig materiaal om het dak minder te belasten...
 

Ook goede drainage is essentieel voor de levensduur en functionaliteit van daktuinen.

De materiaalkeuze in ons alternatieve voorstel heeft maximaal afwaterend vermogen en vormt ook in extreme weersomstandigheden een effectieve oplossing. Daarnaast hebben we een verzwaarde route op het dak aangelegd die hulpdiensten zoals ambulances makkelijk toegang verschaft tot de daktuin.

Blijvend resultaat

Op daktuinen is goede afwatering ook van levensbelang voor het groen. Met name op de lager gelegen delen zal de vegetatie het anders snel begeven. Door een slimme drainageoplossing die kostentechnisch ook nog eens aantrekkelijk is, zullen bewoners van het Klooster Baptist lang plezier beleven aan hun ruimtelijk ogende daktuin.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>