Batenburg, Bergschenhoek

jan
03
2010

Bouwbedrijf Batenburg heeft Donkergroen benaderd voor het maken van een verblijfsdak op een winkelcomplex annex appartementencomplex in Bergschenhoek. Binnen het bouwbedrijf zelf was onvoldoende ervaring op het gebied van daktuinen, waardoor zowel de engineering als de realisatie aan ons is uitbesteed. Op dat moment was een groot deel van de appartementen reeds verkocht, om die reden hebben we tevens de presentatie en communicatie rondom het daktuinontwerp richting de kopers verzorgd.

Ontwerp

Het complex bevindt zich in het centrum van Bergschenhoek en kent verschillende functies: parkeren op de eerste laag, winkelen op de tweede laag en wonen vanaf de derde laag. De daktuin bevindt zich op het dak van de winkellaag...
 

Samen met het betrokken architectenbureau Van der Goes in Hilversum is een ontwerp gemaakt dat in goede harmonie is met het gebouw en waarbij de natuur zich van haar stadse kant mag laten zien.

Bijzondere oplossing

Onze vestiging in Hazerswoude heeft de technische uitwerking van het plan op zich genomen, alsmede een bijzonder beplantingplan ontwikkeld. De constructie van het gebouw stelt uiteraard eisen aan de maximale daklast, waardoor bijvoorbeeld grote struiken onmogelijk zijn...
 

Daarom is bewust gekozen voor snelgroeiende grassen die in het buitenseizoen een prachtige natuurlijke, bijna rietachtige, hoge haag vormen. Deze grassen vormen een zeer dichte begroeiing waardoor het onderhoud minimaal is. Het siergras vormt ook een ideale plaats voor kleine insecten die op hun beurt weer bijzonder effectief zijn in het aantrekken van vogels. Een natuurlijke manier dus om natuur de stad binnen te halen.

Het bodemsubstraat is zo samengesteld dat het als een natuurlijke buffer grote hoeveelheden regenwater kan vasthouden en geleidelijk weer afgeven. Binnen deze haag is alle ruimte voor zon, sierbeplanting en schaduwplekken waardoor het er aangenaam recreren is. Gezellige houten bankjes rondom een plataan geven het geheel een intiem karakter. Te midden van het drukke centrum van Bergschenhoek wanen bewoners zich hier echt in een andere wereld.

Blijvend resultaat

Na aanleg is het onderhoud van de tuin overgedragen aan de Vereniging van Eigenaren. Donkergroen heeft voor de vereniging een werkbaar beheersadvies opgesteld als een praktische leidraad op het gebied van onderhoudszaken zoals bemesting, bewatering en snoeiwerk...
 

Hierdoor zijn de bewoners van het complex voor jaren verzekerd van een schitterend uitzicht en een natuurlijke leefomgeving in hartje stad.

Nog eens rustig nalezen? download hier de case als PDF

 
>