Treinstation Europapark Groningen voorbeeld van geslaagde samenwerking

mei
13
2015

In opdracht van de BAM heeft Donkergroen de groeninrichting van het nieuwe station "Europapark" gerealiseerd. De werkzaamheden bij het station, gelegen nabij het stadion van FC Groningen, waren opgedeeld in drie verschillende fases.

De eerste fase bestond uit het aanbrengen van ca. 800 meter cortenstaal randen langs de bloembakken. De tweede fase omvatte het leveren en aanbrengen van graszoden en beplanting in de bloembakken en de laatste fase betrof het leveren en aanbrengen van extensief en intensief substraat in dezelfde bakken. Rondom de fiets/voetgangerstunnel, perrons en trappen zijn in totaliteit meer dan elfduizend vaste planten geplant, bijna dertigduizend bodembedekkers in de grond gezet en aansluitend zo'n 100 bomen en 6500 sierheesters geplant. Voor meer comfort zijn er tot slot dertien cortenstalen zitbanken geplaatst.

Naast de groenwerkzaamheden rondom de perrons, fiets/voetgangerstunnel en trappen behoorde de inrichting van het stationsplein ook tot het takenpakket. Bijzonder aan dit stationsplein is dat het deels het dak vormt van de ondergrondse fietsenstalling.

Het station, dat in combinatie met het omringende groen een bijzonder "kunststukje" is, werd tijdens de Dag van de Architectuur Groningen beloond met de titel "Mooiste nieuwbouwproject van Groningen". De vakjury van "De Dag van de Bouw" noemde het station "hoogwaardig en chic" en ook het merendeel van de publieksstemmen viel ten deel aan het "Europapark".

Op de website van "Vitale Groene Stad" werd gesproken van een geslaagde samenwerking. 

 
>