Arend Mier - Hovenier

mrt
01
2013

Donkergroen Sneek

Quote_Arend

Een buitenmens ben ik altijd al geweest. Ook vind ik het erg leuk om met mijn handen bezig te zijn. Een combinatie van beide in het hoveniersvak past dan ook precies bij mij. Voordat ik bij Donkergroen begon, heb ik de tweejarige vooropleiding voor hovenier aan het AOC in Leeuwarden gevolgd. Aansluitend hierop heb ik de vierjarige hoveniersopleiding doorlopen. Omdat mijn interesse uitging naar het ontwerpen van tuinen en de filosofie hierachter heb ik besloten om de vervolgopleiding Tuin- en Landschap in Vilvoorde (Belgi) te gaan doen. Echter, na dit ene jaar wat ik met succes heb afgerond, kwam ik erachter dat dit niet mijn ding was. Ik ben het liefste buiten en haal dan ook meer voldoening uit het werken in de tuin.

En dat werken in de tuin doe ik nu al enkele jaren met veel plezier bij Donkergroen. De diversiteit spreekt mij erg aan. Ik voer allround hovenierswerkzaamheden uit, waardoor elke dag anders is. Maar ook de afwisseling tussen aanleg- en onderhoudsklussen blijft leuk. Om een goede hovenier te zijn moet je over een grote plantenkennis beschikken en leergierig zijn. Ook is affiniteit met groen een "must". Daarnaast moet je goed kunnen improviseren, want het loopt niet altijd zoals jij dat wilt.

Mijn werkdag begint meestal op kantoor. Samen met de projectleider bespreek ik wat er die dag moet gebeuren en vervolgens ga ik op pad. Maar niet voordat ik de ontwerptekeningen en het juiste gereedschap in de bus heb geladen. Aangekomen bij de klant volgt er een kort kennismakingsgesprek en geven we door wat we die dag gaan doen. Deze werkzaamheden zijn in een eerder stadium al uitvoerig met de klant besproken. Vervolgens ga ik aan de slag. De meeste projecten kunnen binnen een dag worden afgerond, enkele klussen duren iets langer. Op die dagen rijd ik 's ochtends rechtstreeks naar de klus en kom dan niet op kantoor. In het voorjaar en de zomermaanden werk ik met een vaste seizoenskracht samen. We zijn inmiddels aardig op elkaar ingespeeld wat wel zo prettig is. Er wordt me veel vrijheid geboden om zelfstandig op de klussen te kunnen werken wat mij ontzettend aanspreekt.

Dat hovenierswerk ook echt seizoenswerk is blijkt uit het feit dat we in de winter kerstbomen opzetten en zout strooien. Voor dag en dauw zorgen we ervoor dat paden en wegen sneeuw- en ijsvrij zijn en tuigen we kerstbomen op in alle kleuren en maten bij diverse bedrijven Ook het snoeien van bomen is een echte winterklus. Deze seizoenswisselingen zijn vast onderdeel van het hoveniersvak en bieden een welkome afwisseling in de winterperiode.

Kortom: bij Donkergroen is geen dag hetzelfde. Ik vind het prachtig om als allround hovenier deel uit te mogen maken van een grote groep "groene vingers". Het maken van mooie projecten met zijn allen is een dagelijkse uitdaging.

 
>