Jasper Eikenaar - Ontwerper

mrt
01
2013

Donkergroen Tiel

Quote_Jasper_Eikenaar

Ik wist al heel jong dat ik later iets creatiefs wilde gaan doen. Daarbij heeft de natuur en alles wat met buiten te maken heeft me ook altijd erg aangesproken. De keuze om de opleiding tuin- en landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein te gaan doen was mij dan ook op het lijf geschreven. Hier kon ik mijn beide passies goed combineren, mooie ontwerpen maken met buitengroen.

Na mijn studie ben ik bij verschillende bedrijven werkzaam geweest als ontwerper. Hier heb ik veel ervaring opgedaan maar steeds voelde ik me niet helemaal "thuis". Tot ik acht jaar geleden bij Donkergroen aan het werk ging. De afwisseling en snelle realisatie van projecten sprak me direct aan. De ene keer ontwerp je een groot park en de andere keer ben je aan het meedenken over de interieurbeplanting van een bedrijf.

Als ontwerper zou je alles moeten kunnen ontwerpen maar als landschapsontwerper moet je ook zeker liefde en interesse hebben in alles wat groeit en bloeit. Wat ik zo leuk vind aan het ontwerpen is het bedenken van oplossingen voor een opdrachtgever. Maar dan wel op zo'n manier dat het heel erg mooi wordt. Het liefste wil ik alleen maar mooie dingen maken. Het brein van een ontwerper is 24/7 actief. In bed, in de auto, je kunt het zo gek niet bedenken.

Voordat ik begin aan een ontwerp ga ik eerst met de opdrachtgever en de adviseur van Donkergroen om tafel om de wens achter de vraag te achterhalen. Met die input ga ik vervolgens aan de slag om een schetsontwerp met globale kostenraming te maken. Voordat ik hiermee start neem ik eerst altijd een kijkje op de locatie om een gevoel bij een bepaalde ruimte/omgeving te krijgen.

Ik vind het altijd een uitdaging om een goede oplossing te bedenken en dan te kijken hoe de opdrachtgever hierop reageert. Tijdens de presentatie probeer ik ze altijd een beetje te verrassen door net even iets anders te doen dan ze verwachten.
 
Als ontwerper moet je een goed gevoel hebben voor massa en verhoudingen. Daarbij is ruimtelijk inzicht erg belangrijk want je tekent altijd tweedimensionaal terwijl de werkelijkheid natuurlijk driedimensionaal is. Goed kunnen luisteren naar de opdrachtgever is essentieel. Wat wil hij nu echt? Je moet altijd blijven zoeken naar de vraag achter de vraag. Mijn inspiratie krijg ik door altijd om me heen te kijken. Je moet dingen willen zien en daar creatief mee om kunnen gaan.

Ontwerpers zijn vaak een beetje egocentrisch. Je maakt daarom eigenlijk altijd ontwerpen die je zelf mooi vindt. Dit moet je ook doen wil je "achter" je ontwerp kunnen staan. Ik voel me helemaal thuis in het team van Donkergroen (Ontwerp en Advies) en hoop samen met mijn collega's nog veel mooie projecten te maken!

 
>