Régencetuin in ere hersteld

Frankendael in de Watergraafsmeer is de enig overgebleven buitenplaats van de stad Amsterdam. Een plek waar vroeger mannen en vrouwen van hoge afkomst hun weekenden konden doorbrengen, en die vandaag de dag gebruikt wordt door alle leeftijdsgroepen om aan de stad te kunnen ontsnappen. De Régencetuin van Huize Frankendael was echter aan renovatie toe. Een opfrisbeurt, maar wel een waarbij de historie bewaard zou blijven. Aan Donkergroen de schone taak deze bijzondere plek in ere te herstellen.

Een 18e eeuws ontwerp vernieuwen

In een tijd waar duurzaamheid en circulariteit belangrijk zijn, is het best een opgave om een tuin zoals deze Régencetuin te renoveren zonder dat het historische karakter verloren gaat. Paula Vos de Wael ontwerper bij Donkergroen, legt uit: “Voor het nieuwe ontwerp van de tuin is eerst onderzoek gedaan naar het ontwerp van de bestaande tuin. Hierbij hebben we veel ondersteuning gehad van de Gemeente Amsterdam en de Vereniging “Vrienden van Frankendael” Zij bleken veel historische kennis in huis te hebben en zijn zeer betrokken bij elke verandering die het park ondergaat".

Een karakteristiek ontwerp met romantische vormen , daterend uit de 18e eeuw moest omgevormd worden naar een modernere onderhoudsvriendelijkere waarbij de karakteristieken behouden moesten blijven. Dit soort vraagstukken zijn vaak veel lastiger dan een pure renovatie omdat afbreuk van het originele gedachtengoed op de loer ligt. In het herziene ontwerp zijn de bestaande vormen dan ook behouden gebleven maar worden deze bekleed met een moderne vorm van beplanting en plantvakken.

Bekijk onderstaande timelapse video om een indruk te krijgen van de werkzaamheden.

Minimaal Cortenstaal

Vanuit onze nieuwe bedrijfskoers zijn wij continue kritisch op het gebruik van zo weinig mogelijk materialen om ons doel te behalen. Dit betekent dat we soms ook nieuwe ontwikkelingen met onze leveranciers kunnen doen. Hanne Kramer, technisch ontwerper verteld: “Er zijn tuinen
met een sierlijk karakter zoals deze, waarbij de Cortenstalen randen van de plantvakken geplaatst zijn op een Cortenstalen bodem. Echter, bij een bezoekje aan de staalleverancier kwam naar voren dat het eigenlijk helemaal niet nodig is.”
In plaats van de traditionele methode is er nu gekozen voor iets dikkere Cortenstalen randen om het vormbehoud en daarmee de duurzaamheid van het materiaal te versterken. Verder zijn de Cortenstalen randen bij productie in ‘stukjes gehakt’, monteerbaar als een bouwpakket. Dit beperkte zowel het logistieke deel maar ook het restafval aanzienlijk.

" Ieder onderdeel in de tuin komt zo beter tot zijn recht "


Klassiek versus moderne beplanting

De vormen van de tuin worden vervolgens gevuld met een mix van klassiek en moderne beplantingssortiment. In het ontwerp zijn soorten toegepast die in 1720-1740 in Frankendael werden gekweekt. Deze zijn aangevuld met een combinatie van moderne seizoensbeplanting. Daarnaast zijn de bestaande zuiltaxussen hergebruikt, althans een deel ervan. Paula Vos  de Wael: “In het oorspronkelijk ontwerp stonden zoveel zuiltaxussen, dat het in zekere zin vanaf de wandelpaden het zicht op de sierlijke vormen in de tuin belemmerde. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de bestaande zuiltaxussen enkel terug te plaatsen op de hoeken van de plantvakken. Dit geeft de tuin een ruimtelijke uitstraling en komt ieder onderdeel in de tuin beter tot zijn recht.” De zuiltaxussen die niet teruggeplaatst zijn, zijn niet weggegooid maar gedoneerd aan De Nieuwe Ooster begraafplaats waar zij volledig tot hun recht komen. Een prachtig voorbeeld van Duurzaam ondernemen.

In de plantvakken is de bestaande buxus vervangen door de Japanse hulst (Ilex crenata). Deze plantsoort is beter bestand tegen ziektes, waardoor de levensduur van de plant langer zal zijn.

Eetbare tuin

Huize Frankendael is tegenwoordig een restaurant. Daar had men de wens om kruiden uit de tuin te kunnen gebruiken zoals dit vroeger ook gebeurde. In de tuin worden daarom een twaalftal grote klassieke terracotta potten geplaatst die seizoensgebonden kruiden zullen bevatten. In deze vorm biedt het een prachtige aanwinst op de tuin en is het beheer van de kruiden ook beter uit te voeren.

Een nieuwe levensfase

Vandaag de dag is de Régencetuin van Huize Frankendael nog steeds een zeldzame groene ruimte in de stad. Een plek vol historie. Maar ook een plek die het door de renovatie toelaat om geschiedenis te blijven schrijven. Met duurzame materialen en een waterdichte methode om vormen en beplanting te behouden tot ver in
de toekomst, gaat deze tuin weer een nieuwe levensfase in. De Régencetuin is in ere hersteld.

 
>